עוד שלום אחד ודי - נפרדים מקשיי הפרידה
ילדים פורחים כאשר הם מרגישים מחוברים להורים שלהם.
הצורך שלהם להרגיש מחוברים הוא חזק ונמשך כל תקופת הילדות. תחושת הביטחון והחיבור הזו מאפשרת להם ללמוד בקצב נהדר, להתנסות ולשחק באופן מלא, להנות מעצמם ומאחרים ללא היסוס, ולבטוח בטוב שקיים באנשים שהם מכירים.
תחושת הביטחון והחיבור של ילד נשברת בקלות.
עבור תינוקות ופעוטות, הורה שמסתובב לרחוץ ידיים או לשטוף כלים, זו סיבה מספקת לחבל בתחושה שהכל כשורה. בגלל השבריריות הזו, במוקדם או במאוחר, כל ילד חווה רגשות עצב סביב פרידה.
כאשר ילד מרגיש עצוב בגלל פרידה יכולים להיות לכך שני גורמים.
השבר בחיבור קורה עכשיו. למשל, ההורה הולך לעבודה או יוצא לנסיעה. רמז קטן לפרידה מציף רגשות חבויים. אירועים קטנים כמו השכבת הילד לישון, יציאה לחדר הסמוך, דיבור בטלפון או תחושת בהילות ועומס יכולים לפתוח את הסכר לרגשות חרדה ועצב עמוק, שמקורם בפרידות מוקדמות וקשות יותר.
פחדים שלא נפתרו סביב פרידה הם הרבה פעמים השורש להתנהגויות מאתגרות
כאשר ילד עמוס ברגשות סביב פרידה, ואין לו הזדמנות לבטא אותם, הוא לא יכול להרגיש שהוא בטוח. הוא לא יכול לחשוב. הוא מאותת באמצעות התנהגות לא הגיונית כמו:
הוא נושך, מכאיב או מבקש קרבה מוגזמת עם אחרים
הוא נסוג מאחרים או מרחיק אחרים מהמשחק שלו
הוא עובר מפעילות לפעילות בלי לעצור ולשים לב מה הוא עושה
הוא מנדנד, מדבר לא יפה, הופך להיות בררן או זקוק לחפץ שיעזור לו להרגיש טוב יותר
אתה יכול לעזור לילד לשחרר את רגשותיו בנוגע לפרידה
ילדים זקוקים לבכי עז או לאפשרות להרגיש מפוחדים מפרידה קרבה ובאה או מפרידה שכבר התרחשה. כאשר הם בוכים, הם זקוקים לאהבה ולתשומת הלב של מישהו שציע להם חום וביטחון. בהתחלה, זה נראה מאוד מוזר – למה באמת לתת לילד לבכות בכי עז שהוא רוצה את אמא או אבא, כאשר אפשר להסיח את דעתו או להשכיב אותו לישון או לנדנד אותו או לטפוח לו על הגב עד שיפסיק?
אבל אלפי מקרים, מראים לנו שוב ושוב, שילדים שקבלו הקשבה לרגשותיהם הופכים להיות בטוחים יותר, מרגישים קרובים יותר להורים שלהם ומרגישים קרובים למי שהקשיב להם כשבכו.
אז הנה הצעדים לפיהם אתה יכול לפעול כדי לעזור לילד להחלים באופן ממשי מפחד מפרידה
כאשר תפעל לפי הצעדים האלו, ילדך יוכל לפתח את יכולתו לחקור את העולם שלו ולהנות מהחברויות שמוצעות לו. הוא גם יחזור להאמין באנשים הקרובים אליו.
התחבר לילדך
ילדים צריכים להרגיש קרוב למישהו לפני שיוכלו להרגיש בטוחים מספיק כדי לשחרר את רגשותיהם. ולכן הצעד הראשון בעזרה לילד שמתמודד עם פרידה הוא להוסיף חום וחיבור סביב הזמן שבו צריך להגיד שלום. זמן שלנו בין הורה לילד או בין מטפלת לילד, שמכיל חום, קשר עין וצחוק יעזור לילד להרגיש מחובר יותר.
התחל בתהליך הפרידה.
אפשר לילד להגיד שלום במשך זמן ארוך ומלא בבכי. הצע חום ותמיכה בזמן שהילד בוכה, רועד ונאבק. תהליך כזה של פורקן רגשי מלא בנוכחות מישהו שמקשיב הוא תהליך טבעי, בריא ובעל תועלת עמוקה לילד. ככל שההורה יוכל להשאר יותר זמן, כך יהיה יותר בטוח לילד להראות את רגשות היאוש שלו. את תהליך ההקשבה הזה יוכלו לעשות ההורה או המטפלת, או שניהם. בכל מקרה אלו הם הצעדים לפיהם כדאי לפעול:
השאר קרוב, אבל לא קרוב מדי. אתה רוצה שהילד ירגיש את התמיכה שלך, אבל גם יוכל להרגיש את הפרידה ממנה הוא מפחד. הצע קשר עין וחיבה. אם הוא מתרפק עליך ומפסיק לבכות, הזז אותו בעדינות כך שיוכל לראות אותך. תשומת הלב שלך תעזור לו להרגיש את הצער העמוק שלו.
הקשב לבכי ולפחדים שלו עד שיסיים, אם אתה יכול. זו הדרך המהירה ביותר בה ילדים יכולים להחזיר לעצמם את התחושה של הביטחון, שהכל בסדר בעולמם. ילדים שיש להם פחדים גדולים, יכולים לבכות בהתחלה שלושים עד שישים דקות עם אדם שמעניק להם ביטחון. אפיזודות חוזרות של בכי במשך ימים או שבועות נדרשות כדי להשתחרר מכל הפחדים של הילד.
הראה ביטחון. אם אתה ההורה אמור לו שסבתא (או המטפלת או הגננת) יטפלו בו היטב. אני אחזור. אני תמיד אחזור אליך. אם את הגננת אמרי לו – אני אשמור עליך עד שאבא יחזור. כאשר תרגיש טוב יותר, נוכל לשחק.
אפשר להורה להפרד שוב ושוב. הרשה להורה להישאר עוד ועוד ולהגיד:"אני צריך ללכת עכשיו". זה מאפשר לילד להראות לך כמה הוא עצוב ומיואש. הרגשות שלו יוצאים במקום הכי בטוח עבורו – כאשר ההורה בסביבה.
קרב את הגננת/סבתא. אתה יכול להגיד:"אתה תשאר עכשיו עם סבתא. הנה היא.היא תשמור עליך מצוין". הילד לא ירצה להביט או לגעת בסבתא כאשר הוא בוכה. חשוב שהגננת/סבתא ידעו שהילד לא דוחה אותן באופן אישי. לאחר בכי עז, הוא יהיה הרבה יותר פתוח ויוכל להנות איתה.
אל תמעיט בערך הילד או בערך רגשותיו. אינסינקט ההחלמה הטבעי שלו עובד כרגע. זהו צעד חכם מצידו לבנות את הביטחון שלו על ידי שיחרור פחדיו. בזמן אחר, כשילדך לא נוכח, מצא מישהו שיקשיב לרגשות שלך. מה אתה מרגיש כאשר ילדך מראה רגשות עמוקים? איזה חלק בילדות שלך הוא מזכיר לך? ממה אתה פחדת כילד? מאזין טוב יעזור לך להבין את רגשותיך בנוגע לפרידה, כך שהפחדים שלך יתמעטו ותוכל להציע לילד שלך יותר ביטחון שהכל כשורה.
כאשר אינך יכול להקשיב לפרידה ארוכה
אם לילדך יש רגשות מצוקה חוזרים סביב פרידה אבל אתה או הגננת לא יכולים להקשיב לכך באריכות בזמן הפרידה, יש לך שלוש אפשרויות:
לאחר כמה רגעי פרידה, עזוב. תן לילדך להמשיך לבכות בחיבוק של הגננת. עם ידע נכון ותמיכה, אפשר לבקש מגננת להקשיב חמש או עשר דקות לפני שתסיח את דעתו לפעילות אחרת. יש פעמים בהן הקבוצה זקוקה לתשומת לב של הגננת. אז אל תצפה שהגננת תעשה את כל עבודת ההקשבה לה זקוק ילדך.
התחל בפרידה לפני שאתם מגיעים. הקשב לילדך כשהוא בוכה בבית, לפני שאתה מוציא אותו מהמכונית ומחוץ לדלת הגן. זה יעזור לו לעשות את השחרור הרגשי לו הוא זקוק בלי להכביד בציפיות לא ריאליות על הגננת.
הקשב לרגשות של ילדך בבית. ילדים עם רגשות סביב פרידה, מעלים אותם פעמים רבות בזמן ההליכה לישון, או כשאתה יוצא לחדר אחר בבית או כשאתה נותן תשומת לב למישהו אחר בבית. תוכל להתעקש בעדינות ובהדרגתיות על פרידות קטנות במצבים המתוארים. ואז תוכל להקשיב לכמה שילדך צריך לבכות. אפיזודות הבכי האלו בבית יעזרו לו להרגיש בטוח יותר כאשר הוא נשאר עם אחרים. אם יש לך בן/בת זוג – בקש ממנו להקשיב לילדך כאשר הוא בוכה ומתגעגע אליך. זה ישפר את מערכת היחסים בינהם ויעזור לילדך לחוש יותר ביטחון באופן כללי.
אנחנו בטוחים כי גם אם ההקשבה לרגשות שלו סביב פרידה תדרוש השקעה לא מבוטלת של זמן, אתה תראה שיפור משמעותי בביטחון העצמי של ילדך, במצב הרוח שלו וביכולת שלו לשחק ולבטוח באחרים.
נכתב ע"י פאטי ויפפלר מייסדת ארגון HAND IN HAND
תורגם ע"י: מרב בסר - מנחה מוסמכת בארגון "יד ביד להורים" ישראל
זהו הלינק למאמר המקורי: https://www.handinhandparenting.org/article/separation-anxiety-recovery/
Comments